01. november 2021 - Konkurrence

Medie: Justitsministeriet dropper de fleste af Konkurrencerådets anbefalinger


Konkurrencestyrelsens 16 anbefalinger blev tidligere på året kaldt ’en bombe’ under den danske advokatbranche. Umiddelbart ligner det dog, at det i stedet bliver en mindre fuser, idet Justitsministeriet har valgt kun at gå videre med fire af anbefalingerne.

Tekst: Amalie Guldborg Olesen / Foto: Arkiv


I januar i år landede Konkurrencerådets rapport med 16 konkrete anbefalinger til, hvordan man skulle styrke konkurrencen i advokatbranchen; det handlede blandt andet om lempede regler for ejerskab, øget konkurrence ved offentlige udbud og et opgør med stramme regler mod interessekonflikter. Her var blandt andet Kammeradvokaten  og Advokatsamfundet ude med deres kommentarer til rapporten overfor K-NEWS.

Rapporten og dens anbefalinger blev kaldt ’en bombe’ under advokatbranchen.

Men det ser ud til, at man tog lidt for kraftige ord i brug dengang, i forhold til hvad konsekvenserne for advokatbranchen ville blive. I hvert fald har justitsministeren i et svar til Folketingets Retsudvalg skrevet, at det kun er fire af anbefalingerne, man har valgt at gå videre med. Det skriver Advokatwatch.

De fire anbefalinger, man har valgt at gå videre med, lyder som følger:

1. Alle kunder modtager tilbud i fast standardskabelon, før en aftale indgås.

2. Advokatfirmaerne skal oplyse priser på henholdsvis ydelser til standardpris og timepriser på egen hjemmeside.

3. Faste kuratorpaneler skal udpeges jævnligt på baggrund af konkurrence mellem ansøgerne, og tildeling af konkursboer uden aktiver skal ske efter transparente tildelingskriterier.

4. Konkurrencen om bobestyrerboer skal styrkes.

Som forklaring på valget af netop disse fire anbefalinger, skriver justitsministeren i sit svar, at det efter ministeriets mening ville kunne give anledning til en ’række grundlæggende og principielle retssikkerhedsmæssige betænkeligheder’, hvis samtlige anbefalinger skulle følges.

"For mig er det afgørende, at vi ikke går på kompromis med retssikkerheden, og at den enkelte borger føler sig tryg i mødet med landets advokater. Derfor har jeg besluttet at gå videre med de af Konkurrencerådets anbefalinger, der konkret og umiddelbart vil gavne den almindelige forbruger i mødet med landets advokater," udtaler Nick Hækkerup i en skriftlig kommentar til AdvokatWatch.

Hos Advokatsamfundet ser man også positivt på udmeldingen fra justitsministeren. I en pressemeddelelse udtaler generelsekretær Andrew Hjuler Crichton:

”Vi skal selvfølgelig som branche øge konkurrencen, hvor vi kan. Vi er derfor positive over for at se på initiativerne og på at forbedre forbrugernes møde med advokaterne. Vi synes, at initiativerne peger i den rigtige retning, og at der nu er taget et helt afgørende hensyn til retssikkerheden," siger generalsekretær Andrew Hjuler Crichton. 

For Advokatsamfundet har det bl.a. været debatten om liberalisering af advokattitlen, der har været en af de helt store bekymringer.

”Derfor er det i vores øjne en lidt farlig diskussion, at vi skal deregulere for at skabe mere konkurrence, for der er jo fuld konkurrence for købere af juridiske ydelser – om du vil have en advokat, en jurist eller en anden til at levere den juridiske ydelse, det står dig jo frit for. Det kunne jo også være legaltech-firmaer. Og det er denne misforståelse, som jeg er allermest bekymret for, ikke bliver tydelig nok hos dem, der skal træffe beslutningerne i sidste ende.”

Sådan sagde Andrew Hjuler Crichton til K-NEWS i et stort interview i november sidste år.

Del denne artikel

Hold dig opdateret

Få klar besked om nye artikler og podcasts direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig - og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak