26/03/2021 - Arbejdsmiljø

“Min generation vil hellere kende vores børns navne end telefonnummeret til en au pair”


Om fire arbejdsdage tager advokat Leif Donbæk fire måneders barsel med sin datter. Da han skiftede job for et år siden, sagde han som det første til sin nye chef: “Det er rigtigt fint, at I er interesserede i mig, men jeg kommer til at skulle på barsel om et år. Og jeg er ikke interesseret i at arbejde et sted, hvor man ikke kan gå på barsel.”

Tekst: Cecilie Uhre / Foto: Lisbeth Holten


Præmissen, som Leif Donbæk stillede til jobsamtalen hos fagforeningen HK for omkring et år siden, blev heldigvis mødt med beskeden om, at chefen meget gerne ville ansætte mænd, der vil på barsel. 

“Så vi fandt ud af, at det kunne vi nok godt få til at fungere,” siger han til K-NEWS. 

Ønsket om retten til at gå på barsel i samme omfang som sin kone går i opfyldelse om blot fire arbejdsdage, hvor det netop er, hvad Leif Donbæk skal - på barsel.

“For mig har det været helt naturligt at skulle på barsel. Så snart min kone og jeg begyndte at snakke om at skulle have børn, har jeg hele tiden været meget afklaret om, at jeg skulle være præcis lige så meget til stedet som hende, og være der præcis lige så meget for min datter,” siger han og tilføjer: “Og så glæder jeg mig helt vanvittigt til det.”

 

Advokatkontorerne er ikke bygget til barsel 

Leif Donbæk er klar over, at han går lidt mod strømmen, og han ved også, at hvis han havde beholdt sit tidligere job hos et advokatfirma, ville hans barsel se anderledes ud, for advokatbranchen er ikke et sted, hvor man bare kan stemple ud i fire måneder. 

“Jeg kender ikke mange mandlige kollegaer, der gør det. Advokatbranchen er slet ikke bygget til, at det kan lade sig at gøre. Hvis det en sjælden gang kan lykkes, så ender man med at miste sine sager og i sidste ende, mister man så penge,” siger han. 

Mange steder kan strukturen i et advokathus ikke rumme, at en advokat går fra i en længere periode. Ifølge Leif Donbæk, bunder det blandt andet i, at de sager, man som advokat sidder med, ikke bare kan gå på ferie, og derfor må en kollega enten overtage midlertidigt, og alternativt mister man sine klienter helt.

Samtidigt beskriver Leif Donbæk, de fleste af de advokathuse, han kender til, som steder, hvor man helst skal have lidt for travlt hele tiden, fordi det handler om at få så mange penge ind som muligt. Der er, ifølge ham, status i at have for travlt. Og så opstår der problemer, hvis en kollega skal gå fra i en længere periode, for der er ingen, der har luft til at tage ekstra opgaver ind. 

“Jeg har en veninde på et advokatkontor, som tog et års barsel. Det kostede hende 1,5 millioner. Hende personligt,” siger han. 

Hvis Leif Donbæk var blevet i sit tidligere job, kunne han også have taget fire måneders barsel, men han ville ikke kunne lægge telefonen helt væk, som han kan lige om lidt. 

Han vurderer selv, at han nok var kommet til at bruge omkring to til tre timer dagligt på arbejde under barslen. 

“Du kan ikke bare gå rigtigt fra og slukke telefonen, når du arbejder i advokathusene. Jeg tror, at mange stadig synes, det der med at gå på barsel er noget pjat - i hvert fald i den ældre generation,” siger han og fortsætter: 

“Jeg synes, man kan se, at nogle af de undersøgelser DJØF Advokat har lavet, der er der en tendens til, at første til femte års advokaterne smutter fra kontor til organisation eller inhouse for at få bedre vilkår,” siger han. 

 

Den nye generation kræver frihed

Generelt er det Leif Donbæks overbevisning, at hans generation, som han beskriver som værende slut-tyverne og trediverne, prioriterer anderledes end generationen, der er ældre. Hans indtryk er, at det der tiltrækker dem er arbejdstider, der giver mulighed for et liv ved siden af, tid til familie og eksempelvis barsel. 

“Mit klare indtryk er, at der sker et opgør. For mig personligt handler det ikke om, at være mindre faglig ambitiøs, men jeg er nok mindre økonomisk ambitiøs. Som advokat får jeg en ganske fremragende løn. Men om jeg får 70.000 eller 160.000 om måneden, betyder ikke så meget, fordi lønniveauet i forvejen er så højt. Hvad der til gengæld er signifikant mere interessant, er tid til at have en familie og tid til at lave noget andet end at arbejde. Muligheden for faktisk at have et liv ved siden af,” siger han. 

Leif Donbæk tror på, at en mere balanceret linedans mellem arbejde og fritid er gavnligt for andet end advokaters mentale helbred. Han tror på, at man bliver en bedre advokat af at have tid til at følge med i verden.

“Jeg tror tit, at man glemmer, at en advokat skal være en helstøbt rådgiver. I branchen snakker man meget om det her med, at den gode rådgiver rådgiver bredt og ikke bare om hård jura. Hvis man vil have det, kræver det jo også, at man har tid til at være en del af samfundet, have en familie, læse og holde sig orienteret om, hvad der foregår uden for ens faglige speciale,” siger han. 

Det er med optimisme, at han ser på fremtidens advokatbranche. For han ser en branche, der langsomt er ved at ændre dig. 

“Flere advokatkontorer - også de større - er begyndt at arbejde med 37-timers arbejdsuger. At omstilling vil kunne ses i lønnen, det har jeg ikke et problem med. For til gengæld har jeg et liv og bedre chancer for at blive over 50 år,” siger han og tilføjer: 

“Min generation vil hellere kende vores børns navne end telefonnummeret til en au pair.” 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak