29/07/2021 - Sportsret

”Når man er på det niveau, bør spilleren have en betroet rådgiver”


Thomas Kræmer var fodboldstjernen Joachim Andersens juridiske anker, da han skrev under på en millionkontrakt med Premier League-klubben Crystal Palace. Når enkeltindivider handles som produkter i millionhandler, så er det særligt vigtigt at have en juridisk rådgiver med på sidelinjen, fortæller han.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: PR/Lundgrens


Den danske fodboldspiller Joachim Andersen er netop blevet solgt til engelske Crystal Palace for 27 millioner euro. En handel, der til forveksling ligner dem, der bliver indgået masser af i sommermånederne frem mod den nye sæsonstart i verdens bedste fodboldligaer.

Med ved forhandlingsbordet var det dog ikke kun den 25-årige forsvarsspiller og hans agentteam Stellar Group. Thomas Kræmer, advokat og partner hos Lundgrens Advokatpartnerselskab, var Joachim Andersens juridiske rådgiver i den millionstore handel. Og som flittig fodboldfan og erfaren advokat med speciale i M&A og sportsret var det en spændende proces at være del af.

”Dette er rigtigt sjovt at være en del af. Jeg leverer jo til dagligt primært M&A-rådgivning, så de her oplevelser er et spændende og anderledes afbræk. Jeg var også med, da Joachim blev solgt til franske Olympique Lyon fra Sampdoria, og derfor er det jo super sjovt at være tæt på det her, når man også selv er interesseret i sporten.”, fortæller Thomas Kræmer.

Dengang i 2019, da Joachim Andersen, der også var med ved denne sommers EM-slutrunde, flyttede fra Italien til Frankrig, var Thomas Kræmer med helt inde i maskinrummet hos traditionsklubben Lyon.

”Jeg var med i Lyon dengang, han tog springet fra Sampdoria. Det er rigtig interessant pludselig at sidde bag kulisserne og se tingene inde i klubben og bag facaderne.”

 

Behovet for en betroet rådgiver

Processen omkring spillerhandler er tit omgæret med stort hemmelighedskræmmeri, og som oftest hører man kun til nød om agents rolle i de store handler. Men der er ifølge Thomas Kræmer stort behov for at have en uafhængig rådgiver med i processen også.

”Agenten er jo en form for mægler, som skaber kontakt mellem klub og spiller. Det er dem, der forhandler prisen, men min opgave er jo det kontraktuelle i forhold til spillerens interesser, f.eks. at sørge for, at så mange af pengene i handlen går til ham, men også at sikre, at hans frihed bevares. Advokatens rolle er jo i virkeligheden ene og alene spillerens interesser både i forhold til klubberne men også i forhold til agenten”, fortæller han.

Thomas Kræmer ser derfor også vigtigheden, at de professionelle fodboldspiller, der jo ofte er unge i 20’erne, som ikke nødvendigvis har forudsætningerne for at forhandle kontraktforhold igennem og forstå alt det, der står med småt.

”Det her er jo unge spillere, og mange af dem har desværre ikke en betroet rådgiver med ombord, som alene varetager deres interesser. Jeg synes, det er bekymrende, at der bliver indgået så mange aftaler mellem spillere og klubber uden at have en uafhængig rådgiver på. Det er jo spilleren, man handler med, og det er spilleren, der er produktet, og derfor er det jo super vigtigt at have en professionel rådgiver på. I de store kontrakter er det jo relativt billigt at få en advokat på, da advokaten jo ikke får provision af de enkelte handler ligesom f.eks. agenten gør”, siger han.

Der er flere eksempler på professionelle fodboldspiller, der i mangel på rådgivning og forvaltning af formue ender i økonomiske problemer. Både Nicklas Bendtner, der gik fallit med en årsløn på 25 mio. kroner og nordmanden John Arne Riise, der blevet erklæret konkurs med en årsløn 18 mio. kroner, er eksempler, der bør få behovet for kompetent rådgivning i fokus hos landets professionelle fodboldspillere.

”Jeg synes, man burde sætte et rådgiverteam op omkring de her spillere, når de når et vist niveau – og det er jo både på det juridiske, men også det formuemæssige. For det er jo en kort periode, hvor de er i deres prime, både sportsligt og i forhold til lønindkomst. Og derfor er der virkelig behov for rådgivning hele vejen rundt. Jeg prøver at henvise dem også på det formuemæssige til specialister, der har forstand på pengeplacering og formueforvaltning. Der er ikke mange, der tager hånd om de her unge spillere, som i så ung alder får så mange millioner mellem hænderne. Hvordan de penge skal forvaltes og konservativt placeres og forrentes, så der også er noget på den anden side af det professionelle liv. På den måde kan de koncentrere sig om at spille fodbold med tryghed for, at deres øvrige interesser blive varetaget af andre specialister”

joachim andersen

Joachim Andersen i 2020, da han fortsat spillede for Olympique Lyon i Frankrig. Foto: sbonsi / Shutterstock.com

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak