25/08/2021 - Retssikkerhed

Retssikkerheden er kommet styrket ud af corona


EU-kommissionen årlige Rule of Law Report viser, at retssikkerheden i Europa grundlæggende har det godt, og at flere jurisdiktioner er kommet styrket ud igennem det sidste år. Men situationen i Polen og Ungarn kaster fortsat skygger over optimismen.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Shutterstock


EU-landenes retsinstitutioner har vist sig godt rustet til at imødekomme udfordringerne under corona-epidemien, og retsikkerheden har det grundlæggende godt i EU. 

Det slår en den årlige Rule of Law Report fra EU-kommissionen fast. Her har man taget temperatuen på retssikkerheden blandt EU's medlemslande, og den viser, at flere lande have udviklet sig positivt og implementeret nye digitale værktøjer til gavn for borgerne. 

Ifølge formand for Advokatrådets internationale udvalg, Per Hemmer, så er rapporten et godt værktøj, som kan give et forkromet overblik over situationen i Europa lige nu.

”Rapporten skaber et overblik og giver anledning til dialog og debat både i EU-regi, såvel som i CCBE-regi, men også når der skal lægges pres på de lande, der bevæger sig i den forkerte retning, og som vi ser på med stor alvor,” siger Per Hemmer i pressemeddelelse på Advokatsamfundets hjemmeside. 

Rapporten er baseret på indberetninger og analyser fra nationale myndigheder indenfor bl.a. uafhængighed, anti-korruption, mediefrihed og demokratisk balance. 

Men alt er dog ikke fryd og gammen. For mens et flertal af lande i EU bevæger sig den rigtige retning, så er der fortsat lande, der er bagud på point, bl.a. når det kommer til mediefriheden, hvor det nogle steder er blevet farligere at være journalist i EU.

Ungarn og Polen kæmper ligeledes med lav tillid til retsvæsenet, og ifølge rapporten skyldes det bl.a. regeringens politiske indblanding i både domstolenes og mediernes arbejde samt manglende respekt for lige rettigheder for kvinder og LGBT+ personer.

Rapporten viser desuden, at Slovakiet og Kroatien ligger lavt når det kommer til tillid til retsvæsenet, mens også Frankrig og Italien fremhæves som lande, der halter bagefter, når det kommer til domstolene uafhængighed. 

Ifølge rapporten er Danmark det mindst korrupte land i EU.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak