19/01/2021 - Retssager

Snakker vidnerne sandt på video?


I Norge er flere kredsledere for byretterne bekymrede for, om vidner der afhøres via video fra deres egen stue forstår og forholder sig til den alvor, der normalt er forbundet med retslokalet. Hos Frederiksberg Byret tager man dog problematikken med ro.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Dan Poulsen


Mens også afhøringer af vidner er rykket online, bredder bekymringen sig for, om vidnerne nu også taler sandt, når de afhøres fra sofaen i privaten.

Det skriver Advokatbladet.no, der har talt med flere kredsledere i det norske retssystem, der har italesat bekymringen over for den norske Advokatforeningen.

Kredslederne er bekymrede for, om vidnerne udtaler sig sandfærdigt, og om de forstår alvoren, der følger med, når man under normale omstændigheder træder ind i et retslokale.

"Når man går inn i et rettslokale, føler man med en gang på en seriøsitet. Det kan være litt skummelt, og mange gruer seg. Dommerbordet er hevet over partene og vitnene, man står midt i rommet og skal gi forsikring til dommere i svart kappe foran riksvåpenet. Denne opplevelsen gjør at de fleste skjerper seg. Seriøsiteten blir en helt annen når du må logge deg på og kan sitte ved din egen datamaskin hjemme," siger kredsleder i Hedmark Emil Tømmerdal Nordby til Advokatbladet.no.

 

Det handler om vægtningen

Vender man snuden hjem til de danske breddegrader, så tager Christian Lundblad problematikken med ro. Som retspræsident for Byretten på Frederiksberg kan han godt forstå bekymringen, men hæfter sig ved, at de danske foranstaltninger er på plads for at sikre, at processen foregår, som den skal.

"Vi fortæller jo altid vidnet, at de skal svare på spørgsmålene og tale sandt, så den alvor er selvfølgelige til stede. Men dommerens mulighed for at kigge vidnet i øjnene og se hans/hendes gestikuleren bliver selvfølgelig påvirket af, at det foregår over video. Så det er mere vægtningen af disse forhold, der bliver påvirket, siger han til K-News.

En anden bekymring for de norske kredsledere handler om usikkerheden ved, om der er andre til stede uden for billedet under afhøringerne. Men det er sjældent en risiko i Danmark, siger Christian Lundblad.

"Ved domstolene har vi et særligt videoafhøringssystem, hvor det rum, der bliver optaget fra, er kontrolleret, og det er jo særligt i straffesager. Men i de civile sager, hvor advokaterne selv skaffer opkoblingen, der har vi ikke den samme sikkerhed. Ved onlineeksaminer skal de studerende f.eks. gerne lade kameraet pege rundt i lokalet netop for at undgå indblanding, og det kan man også gøre her."

Han henviser desuden til, at vi i Danmark har stort fokus på vægtningen af vidneforklaringer, hvor de vigtigste vidner i en sag selvfølgelig er fysisk til stede.

"Vi har sådan set regler for det her i retsplejeloven – udgangspunktet i alle retssager er bevisumiddelbarhed, hvor dommeren skal se og høre den, der afgiver forklaring. Og så er det klart i disse tider, at vi vurderer, om nogle forklaringer kan afgives via video. Vi vægter selvfølgelig også vigtigheden af, hvor centralt vidnet er for sagen, i forhold til om vedkommende skal dukke op eller ej."

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak