01/05/2020 - COVID-19

Systemet bag den danske corona-app kan give mulighed for datamisbrug


Det er problematisk, når regeringen ønsker at lancere en corona-app, hvis system baserer sig på central lagring af data. Det mener ph.d. i bioinformatik og forskningsordfører hos Radikale Venstre Stinus Lindgren, der opfordrer regeringen til at implementere nyt interface skabt af Apple og Google.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Steen Brogaard


Flere steder i verden forsøger regeringer at inddæmme coronasmitten via teknologiske løsninger. I Kina har man allerede introduceret en joint venture mellem den kinesiske stat og techgiganten Alibaba, og i USA har man givet grønt lys til at Google leverer en løsning. 

Og netop Google bør den danske regering kigge mod. Det mener Stinus Lindgren, der er ph.d. i bioinformatik og forskningsordfører for Radikale Venstre. Google har i samarbejde med Apple lanceret en betatest af et nyt interface, der netop nu er fuld gang med at blive testet af it-kyndige for at sikre, at den lever op til gældende europæisk datalovgivning.

Ifølge Stinus Lindgren bør regeringen skrotte den corona-app, som netop er blevet forsinket, og som bliver udviklet af danske Netcompany. Problemet ligger i lagringsprincippet bag den danske app, der ifølge Stinus Lindgren giver store risici for misbrug.

"Det er endnu ikke lagt fast, hvad den danske model konkret bliver, men det der bekymrer mig er den centrale løsning, hvor den indsamlede data gemmes på én central statslig server. For det er ikke nødvendigt. Det er problematisk, for hvad er formålet med app'en? App'en skal jo kunne så lidt som muligt, nemlig bruges til at fortælle andre telefoner anonymt, om du har været tæt nok på én, der har været smittet. Så hvis man finder ud af, om man er blevet smittet, og så opdaterer sin app med, at man er blevet smittet, så kan alle de brugere, der har været i nærheden af den smittede i lang nok tid, søge en test og dermed bryde smittekæderne", siger han til K-News.

Her er Google/Apples løsning baseret på privacy on device, hvor dataen udelukkende lagres på den enkelte telefon. Og det er helt afgørende i diskussionen om, hvilken løsning der skal tages i brug, mener Stinus Lindgren.

"Jeg synes, vi skal lytte til de eksperter, der siger, at techgiganternes løsninger er gode og sikre at bruge. Problemet med den danske løsning bliver, hvis vi blander al den indsamlede data sammen, uden at man kan vælge det til eller fra. Og hvis borgere skal til at vælge til og fra, så risikerer vi at skyde os selv i foden, hvis folk ikke har tillid til, at formålet er klart, og at det er anonymt. For så vil der være for mange, der vælger det fra." 

Men hvad er vigtigst? At sætte massivt ind og med alle midler inddæmme coronavirussen eller opretholde vores normer og standarder for datasikkerhed og -anonymitet?

"Der behøver ikke været en modsætning mellem de her to, og det har mudret billedet, synes jeg. Der er ikke behov for en central lagring, for så snart dataen ligger samlet ét sted, så kan der opstå idéer om at bruge denne data på nye måder. Og det tror jeg ikke, der er nogen, der er interesserede i."

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak