Skrevet af Rasmus Lehmann Hylleberg


"Imidlertid halter lovgivningen om sunde principper for ny teknologi bagefter."

Sådan lyder konklusionen i forordet til den netop offentliggjordte delrapport fra TechDK Kommission, der i januar blev nedsat af DJØF. 

Den 46-sider lange delrapport er den første af i alt tre rapporter, der søger at sætte techgiganternes ageren under lup og sætte deres påvirkning af borgere og samfund i relief til både økonomi, kultur og demokrati.

"Der er behov for politisk handling på teknologiområdet. Hellere i dag end i morgen, for udviklingen venter ikke på os. Internettet og dets største spillere er blevet voksne, men vi har stadig ikke set nogen tage ansvar som en voksen. Og vi tror på,
at vores demokratiske institutioner faktisk har kompetencen til at løse udfordringerne. Hvis vi tør", står der i forordet.

Netop politisk handling er da også noget, som rapporten lægger direkte op til - bagerst i rapporten har kommissionen i samarbejde med Kammeradvokaten udarbejdet tre lovforslag, som skal fungere som inspiration til politikernes lovarbejde på området.

 

Øget beskatning og fokus på dataetik

Således foreslår kommissionen bl.a. at techgiganterne beskattes efter den såkaldte 5-5-5-metode. Hvis en virksomhed, der tilbyder digitale tjenester og som opererer på en to-sidet markedsplads, har en global omsætning på mere end fem mia. kr. og har en dansk omsætning på fem mio. kr., så skal virksomheden beskattes med fem procent af sin danske omsætning. Forslaget er hentet med inspiration fra England, hvor det britiske finansministerium forventer en gevinst på 3 mia. kr. 

Derudover er der i rapporten fokus på tracking af brugerne, hvor der lægges op til, at overvågning skal være et aktivt og oplyst tilvalg frem for et besværligt fravalg. Derudover lægger rapporten op til en certificeringsordning i tråd med databeskyttelsesforordningens artikel 42, hvor virksomhederne frivilligt forpligter sig til at udvise transparent og dataetisk korrekt adfærd i forhold til indsamling og behandling af persondataoplysninger.

Med i kommissionen sidder bl.a. jurist og tidligere direktør hos Tryg Stine Bosse, direktør hos den juridiske tænketank Justitia Jacob Mchangama, ph.d. og forsker i kunstig intelligens Thomas Terney og chefredaktør hos Zetland Lea Korsgaard.

Kommissionen forventer at udgive to rapporter yderligere i 2019. Hele rapporten kan læses HER.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak