Skrevet af Rasmus Hylleberg


Der var flere jurister og advokater med på den netop offentliggjorte top 101 over dansk erhvervslivs største talenter kåret af Berlingske Business. En af de unge talenter, som også banker på til en plads i det fine selskab er 32-årige Kristin Assaad. Netop uddannet cand. merc. jur. fra Aalborg Universitet i år, og siden 2016 har hun været en af de juridiske drivkræfter bag Aalborgs boomende iværksættermiljø med bl.a Iværksætterretshjælpen, som både har skabt bedre vilkår for byens nye startups, men som også har skabt masser af nye studiejobs for byens jurastuderende. 

For Kristin Assaad er det netop vigtigt at gøre en forskel på begge sider af bordet.

"Det betyder rigtig meget for mig at hjælpe, hvor jeg kan. Fællesnævneren for mine initiativer er, at det er tiltag der gør en kæmpe forskel for en masse borgere på den ene side, og på den anden forebereder vi også en masse unge jurister på fremtiden. Mængden af studiejobs hænger ikke på træerne i Nordjylland, og der er rigtig mange studerende til ikke særlig mange jobtilbud," siger hun.

Det er vigtigt for Kristin at slå fast, at iværksætterretshjælpen ikke er skabt som en konkurrent til advokatbranchen. Tværtimod ser hun retshjælpen som samarbejde, der også kan komme advokathusene til gode. 

Vi forsøger altså at “opdrage” kommende og eksisterende iværksættere til at prioritere juraen - og med hjælp fra advokater eller os i de tilfælde, problemstillingen ligger indenfor vores kompetencer

"Vores klienter brug for et overblik over, hvad de skal være opmærksomme på i første omgang som iværksættere, da det ikke nødvendigvis er jura, der fylder mest for dem. Herefter kan vi løse mange af deres spørgsmål, men sender dem altid videre til en advokat, og forklarer dem samtidigt vigtigheden af kompetent juridisk rådgivning ifm. deres virksomhed. Vi forsøger altså at “opdrage” kommende og eksisterende iværksættere til at prioritere juraen - og med hjælp fra advokater eller os i de tilfælde, problemstillingen ligger indenfor vores kompetencer." 

En anden vigtig motor for Kristins arbejde, er muligheden for at bringe juridisk teori ind i en praktisk kontekst. Kristin Assaad er drevet af mere end bare gode karakterer.

"Min ambition er at inspirere. Det føler jeg et socialt ansvar for. Og hvis jeg kan være et forbillede for nogen, eller inspirere andre kommende jurister eller erhvervsjurister til at springe ud i lignende projekter, så er min mission lykkedes. I en - til tider - meget stiv branche, hvor paragraf-snak, jakkesæt og skinnende sko dominerer, er det ekstra vigtigt for mig at vise mine tilsammen 60 frivillige jura- og erhvervsjurastuderende, at som (kommende) jurist, advokat eller erhvervsjurist vinder de meget på at kunne mestre det juridiske sprog overfor ikke-jurister samt at hav hjertet med i, hvad de laver."

 

Et opgør med 'andenrangs-juristen'

Det er gået stærkt for Kristin Assaad. Blot to år efter hun stiftede Udlændingeretshjælpen er hun i dag både blevet nævnt på Legal 500's powerlist, og i februar var nomineret til Årets Nordjyde. Med succes følger som oftest anerkendelse, men for erhvervsjuristen som profession er der desværre langt igen.

"Kommende erhvervsjurister på AAU mangler fortsat at mærke en anerkendelse ligesom den almindelige jurauddannelse mærker. Mange erhvervsjurastuderende ved først hvad de kan bruge deres uddannelse til, når de kommer på deres kandidatuddannelse, og det er en skam, fordi det giver dem tre år med usikkerhed og sløret fokus for fremtiden, hvor almindelige jurastuderende er rigtig godt oplyst fra fakultetets side, omkring deres fremtidsmuligheder som advokater," siger hun og fortsætter:

Erhversjura er bare stadig en uddannelse, der anses som en slags andenrangsjura. Det har været vigtigt for mig at vise, at erhvervsjuristerne ikke er det, og jeg vil gerne gøre op med den her holdning til os

"Erhversjura er bare stadig en uddannelse, der anses som en slags andenrangsjura. Det har været vigtigt for mig at vise, at erhvervsjuristerne ikke er det, og jeg vil gerne gøre op med den her holdning til os."

 

Fart på Aalborg, fart på nye projekter

Alene i Aalborg eksisterer der tre retshjælpsordninger specifikt rettet mod hver sit retsområde, mens man fra Aalborg Kommunes side har fokus på byens startmiljøet bl.a. via Business Aalborg, forskerparken Novi og Aalborg Universitets Inkubator-forløb. Ifølge Kristin Assaad er det derfor et spændende sted at arbejde og udvikle nye projekter.

Der er rigtig meget fokus på iværksættteri i Aalborg, og det er kommunen blevet rigtig gode til at være fortalere for. Vi har aldrig set så mange enkeltmandsvirksomheder og IS-selskaber

"Der er rigtig meget fokus på iværksættteri i Aalborg, og det er kommunen blevet rigtig gode til at være fortalere for. Vi har aldrig set så mange enkeltmandsvirksomheder og IS-selskaber, og det var faktisk også derfor vi valgte at starte iværksætterretsshjælpen. Vi fik rigtig mange forespørgsler om iværksætteri, da jeg var i Legal Aid, og der var det en skam, at vi ikke måtte hjælpe dem med det. Og det måtte vi ikke fordi, vi var støttet Civilstyrelsen og deres tilskud skal udelukkende gå til gratis juridisk rådgivning til private borgere og altså ikke med henblik på virksomhed. Men at vi ikke må hjælpe får jo ikke problemerne eller behovet for rådgivning til at forsvinde," siger Kristin Assaad. 

Et af Kristins seneste projekter er Stud. Jur. Boosteren der gennem faglige arrangementer og samarbejde med erhvervslivet skal sætte den juridiske teori og viden ind i en praktisk kontekst.

"Vores juridiske arrangementer har i høj grad fokus på den praktiske del indenfor et respektivt retsområde, da de studerende i udgangspunktet "kun" lærer den teoretiske del ude på studiet. Det er lidt som at lære et sprog, men du lærer ikke at tale det. Vi skaber et billede af, hvordan en hverdag som jurist, erhvervsjurist eller advokat med speciale i et givent retsområde forløber. Mange studerende tilvælger/fravælger valgfag på denne baggrund eller får øjnene op for en mulig fremtid som det ene eller andet. Derudover gør vi meget ud af at skabe et mindset blandt de studerende, som hedder "Network is key". Dette via netværksarrangementer hvor vi forsøger at bygge bro mellem erhvervslivet og de studerende under hyggelige og intime rammer."

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak