19/03/2020 - Covid-19

USA beder Google om hjælp i coronakrisen – Google beder om flere data


En ny app fra Google skal bygge bro mellem det amerikanske sundhedsvæsen og coronasmittede borgere. Men det kræver en Google-konto. Og et samtykke til afgivelse af endnu mere data.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Shutterstock


Det er en helt oplagt problemstilling i denne tid: hvis techgiganternes algoritmer kan hjælpe nationerne med at inddæmme coronasmitten, bør vi så ikke give endnu lettere adgang til private data? 

Netop det spørgsmål er til debat flere steder i verden lige nu. I Kina har Tencent og Alibaba allerede lavet apps, der på baggrund af brugernes data som alder, geolokation og kontakt med andre brugere af samme app kan klarlægge, hvem der er risikogruppen. 

Og i USA erklærede Donald Trump fredag, at coronakrisen er en national nødsituation, mens han samtidig opfordrede borgere til at registrere sig via et nyt website skabt af Google-konglomeratet Alphabets healthtech-afdeling Verily. Websitet har til formål at screene borgere, i første omgang i distrikter omkring San Francisco og herefter sende de folk, der er i den største risikogruppe videre til hospitaler i Santa Clara og San Mateo. 

Intentionen er på overfladen god nok – flest mulige mennesker skal behandles og testes, så man kan danne sig et overblik over smittens omfang og forhåbentlig derfra inddæmme smitten. Det store spørgsmål er dog, hvorvidt samtykket til adgang til data giver techgiganterne endnu flere muligheder for at profilere brugerne til kommercielle formål og potentielt misbruge vores data.

 

Det starter med en Google-account

De brugere, der tilmelder sig via websitet, skal først registrere sig via en gyldig Google-konto. Herefter skal de udfylde oplysninger om alder, køn, rejsehistorik, sundhedstilstand og info om potentiel kontakt med andre mennesker, der har været eksponeret for den nye virus.

På baggrund af disse data henviser systemet dig til hospitalet, hvis du er i risikogruppen. Med websitet skaber Google altså en direkte kanal mellem borger og sundhedsmyndighed, og denne kanal faciliterer Google altså. 

Men hvem eller hvad er det så, der bestemmer din risiko for at være syg? Techgiganternes indsamling af data og med det efterfølgende en algoritmisk sundhedsanalyse af den potentielle smitterisiko risikerer at underminere de professionelt sundhedsfaglige vurderinger, lyder kritikken. For hvad hvis systemet ikke sender dig videre på trods af milde symptomer?

 

Biometrisk data er Googles 'next endeavour'

I dag er det en læge eller andet sundhedsfagligt personale, der vurderer, hvorvidt du har brug for assistance. Men hvad er konsekvenserne ved, at en techgigant som Google og dens algoritmer får adgang og ikke mindst lov til at være en del af denne vurdering?

Verilys website i disse coronatider kommer blot et halvt år efter, at Google købte Fitbit for 2.1 mia. USD, og sideløbende er en gruppe amerikanske senatorer lige nu i gang med at undersøge en aftale mellem Google og Ascension, som er USA's næststørste hospitalskæde (mange hospitaler er som bekendt privatdrevet i USA), da bekymringen er, at Google med denne aftale vil få adgang til millioner af menneskers sundhedsdata uden samtykke.

Derfor er Googles onlinescreeningprocesser bekymrende ifølge kritikere, simpelthen fordi Google ejer informationsflowet mellem potentielt syge borgere og de offentlige myndigheder. For det helt store problem er, at hverken Google eller nogen af de andre techgiganter er underlagt samme etiske og lovmæssige krav, som de officielle myndigheder er. De står ikke til ansvar for patientsikkerhed, og eksperter frygter, at den indsamlede data kan sælges videre til forsikringsselskaber og lignende, som i lidt større skala kan udmønte sig i decideret 'social credit', der definerer den enkeltes adgang til diverse samfundsmæssige ressourcer. Er du f.eks. corona-grøn, corona-gul eller corona-rød, og hvad betyder det så for din mobilitet og adgang til diverse samfundsmæssige institutioner?

Det er for nuværende ikke realistisk, at Google kan rulle lignende tiltag ud i Danmark og EU, da GDPR har en lang række værnsregler mod dette. 

Hvis du vil læse mere om problematikkerne ved Googles samarbejde med de amerikanske sundhedsmyndigheder, kan du læse denne longread fra onlinemediet Slate.

 

Billedforklaring: Herunder screendump af den log in-opfordring, der møder dem, der opsøger ovennævnte website, som tilbyder afklaring af Covid-19-risiko.

Screenshot 2020-03-19 at 12.48.16

 

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak