Sagen om VW's rolle i den såkaldte dieselgate startede for alvor i sidste uge, da de første gruppesøgsmål blev sat i søen i Oberlandesgericht Braunschweig, tæt ved bilgigantens hovedkvarter. Sagen betegnes som en af de største industriskandaler i nyere tid, og samtidig har retssagen potentiale til at blive en af de største tysk retshistorie.
Det startede alt sammen i 2012, hvor et lille team af forskere og studerende på West Virginia University var blevet sat til at undersøge den reelle partikelforurening i udvalgte VW-modeller. To lektorer, to studerende og en timelærer fik 50.000 dollars til undersøgelsen, og på dette tidspunkt var VW slet ikke under nogen former for mistanke.
Men ved en tilfældighed fandt holdet, at ingen af de testede dieselmodeller overholdte de amerikanske EPA-standarder. først undersøgte en 2012 VW Jetta, en 2013 VW Passat og en 2013 BMW X5 - hvoraf BMW’en som den eneste bestod testen og levede op til de amerikanske EPA-standarder. De udvalgte modeller udledte mellem 15 og 20 gange flere nox-partikler end grænseværdierne tillod.
Sagen har siden eskaleret og i dag står knap 450.000 ejere af dieselmodeller fra VW sammen i et gruppesøgsmål, der kan ende med en samlet erstatning i omegnen af 67 mia. kr.
Teknologi skabt til at snyde testmiljøerne
For at forstå, hvordan Volkswagen har snydt med partikelforureningen skal man se på den specifikke software i bilerne. Ifølge chefredaktør hos Bilmagasinet Mikkel Thomsager havde VW nemlig installeret et system i bilerne, som målrettet kunne snyde de testmiljøer, hvor bilerne f.eks. testes for overholdelse af nationale og internationale miljøstandarder.
“Volkswagen havde fundet ud af at lave et program, som snød på den måde, at når den kom ind i et testmiljø, så kunne bilen detektere, at den var inde i et testmiljø, og det kunne den ret simpelt gøre ved at den konstaterede, at forhjulene kørte rundt, men det gjorde baghjulene ikke”, forklarer Mikkel Thomsager.
“Og så trådte der et andet styringsprogram til motoren ind, som reducerede emissionen i en periode. Grunden til, at man så ikke brugte det program, når de kom ud igen, er fordi, at det program så var skadeligt for motoren på mange andre måder.”
Mikkel Thomsager har fulgt sagen tæt, og han er ikke i tvivl om, hvorfor sagen er blevet så stor som den er.
“Det er jo Tysklands store bilmærke, og koncernen er jo en af de absolut største i verden. Havde det været et japansk mærke, der var blevet ramt, så havde det ikke haft samme store betydning i Europa,” fortæller han.