12/10/2022 - Krypto

Det store kryptocrash


Det handlede om nogle egentlig velkendte digitale mekanismer i kryptoverdenen, men også en founder med – skal vi kalde det – personlighed, som New York Times f.eks. indrammede i en overskrift i midten af maj med ordene: How a Trash-Talking Crypto Founder Caused a $40 Billion Crash. 

Hvad det handlede om, og hvad der måske kan læres af det, taler vi om med en af partnerne i Danmarks første kapitalforvalter af en kryptofond, GL21 CAPITAL, der udelukkende handler med digitale aktiver.

Tekst og foto: Dan Poulsen


Billedet: Esben Neupart da vi møder ham i kontorbygningen i Viby J ved Århus, der huser GL21 Capital.

Det var et kolossalt crash. Se bare tallet 40 milliarder. Og så i dollar.

Fra sidelinjen, gennem von hørensagen og diverse medieomtaler, tænker de fleste af os nok om det-der-krypto, at det er en svært definerbar ret utilregnelig størrelse, som nogle åbenlyst er blevet meget rige af på kort tid, og som andre har brændt sig på, og som kriminelle vist nok holder af på grund af muligheden for anonym overførsel af aktiver (og det er ikke et tilfælde, at der her skrives ‘aktiver’ frem for ‘valuta’), og som det i det hele taget kan være svært at finde hoved og hale i. Det er nok den opfattelse om krypto – korrekt eller ukorrekt – nogle har, og de fleste genkender.

Alle har vi løbende de seneste år kunne følge f.eks. bitcoins store udsving – mest opad, men også nogle gange i drastisk fart nedad. Bitcoin, der blot er en af mere end titusinder forskellige kryptoaktiver. Og der var det igen, ‘aktiver’ frem for ‘valuta’. Forklaring følger. Bitcoin var den første og er den største og den, der af mange ses som solid og som ankommet for bestandig. Det har den bevist med sin udvikling og den tid, den har eksisteret.

Men selv bitcoin blev – sammen med stort set hele kryptoøkonomien – ramt af det, der lignede et decideret kollaps i forsommeren af 2022. Det skete, da kryptoaktivet Luna gik ned med et brag. K-NEWS har taget fat i GL21 CAPITAL for at finde en interviewpart, der har fingrene dybt nede i kryptobolledejen. Eller for at sige det med et andet køkkenudtryk, så har de selv hånden på kogepladen med egne investeringer i fonden, som stifterne skriver på firmaets hjemmeside. De holder til lidt uden for Århus nogle stop fra Banegården med letbanen.

”Vi har fulgt det meget tæt, det her Luna- og Terra-crash. For én ting var, at det crashede, men det trak jo hele kryptomarkedet med ned.”

Esben Neupart og kollegerne siger i øvrigt kryptoaktiver og ikke kryptovaluta, fordi det, de taler om, kræver en bredere betegnelse, da langtfra alle af de omkring 13.000 kryptoaktiver, der findes, har som slutmål at være en valuta. Antallet 13.000 er det, han nævner, inden han svarer på vores spørgsmål om, hvad det så er, når ikke det er valuta. 

”Nogle har et helt andet slutmål. Og der er mange forskellige måder at opdele slutmål på. Vi har valgt at sige, at der er tre.”

Hvad de tre er, samt nogle bud på hvad der forårsagde kryptocrashet tidligere på året, der stadig her i midt i efteråret efterlader dønninger i markedet, kan du læse i den fulde artikel, som du finder frem til via linket herunder. Linket fører til en pdf-version af artiklen Det store kryptocrash, som er skrevet af K-NEWS og bragt i det nyeste nummer af printmagasinet Taxo, der beskæftiger sig med historier, som er skatterelevante og -relaterede og henvender sig til eksperter og praktikere inden for det fagområde.

 

KLIK HER PÅ DETTE LINK FOR AT KOMME TIL

Screenshot 2022-10-12 at 17.48.37

Det er forståeligt, hvis du som normal læser her på K-NEWS.dk undrer dig over, at det er en pdf-baseret artikel, vi her sender dig videre til. Men i Taxo-magasinet,  bruges der en del redaktionelle kræfter på den grafiske opsætning. Og det fulde udbytte - den fulde oplevelse - af det arbejde, kan vi kun give dig via pdf.

Artiklen er ikke bag en betalingsvæg, men for at få adgang til den er du nødt til at indtaste din mailadresse. Det er primært gjort for at vi kan se hvor mange, der læser artiklen. Vi håber du er en af dem. For det er en god historie og vi garanterer, at din forståelse af kryptomarkedet i hvert fald ikke vil være mindre bagefter.

For en ting er sikkert. Det der skete i foråret handler om både en ny og for mange af os ukendt finansiel verden og om nogle gamle velkendte mekanismer. Som Esben Neupart blandt andet kredser om, da vi han fortæller om hvilke kræfter, som udløste det hidtil største skælv i den kryptoaktive verden. 

”Som altid, hvis der sker store fald i kryptomarkedet er der muligvis nogen, der har udnyttet situationen til at gå ind og shorte f.eks. bitcoin og udnytte på det. Og de har jo så højest sandsynligt tjent rigtig mange penge på det. Sådan er det, når markedet ikke er større, så er det muligt at manipulere, hvis du har pengene, selv om det er mere sjældent, at det sker nu til dags”.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak