24/11/2022 - Greenwashing

Forbrugerrådet Tænk træder ind i sag om greenwashing 


I den første store greenwashing-sag i Danmark anmoder endnu en organisation nu om at få lov til at træde med ind i Vestre Landsret.
 
Advokaten mod Danish Crown siger til K-NEWS, at det har stor betydning.

Tekst: Cecilie Uhre


Billedet: Screenshots af Danish Crowns logo og Forbrugerrådet Tænks samt et billede fra Shutterstock.

 

I september 2021 stævnede en række grønne NGO’er Danish Crown for greenwashing. Det gjorde de med baggrund i en kampagne, hvor Danish Crown blandt andet kalder deres grise for klimakontrollerede og siger:

“Vores grise er mere klimavendlige, end du tror.”

Selve søgsmålet kan du læse meget mere om HER.

Sagen strøg direkte i Vestre Landsret. 

Og i september i år meddelte Dansk Industri og Landbrug og Fødevarer så, at de vil biintervenerer i sagen. Deres begrundelser kan du læse mere om HER.

Men nu ser det ud til, at det ikke kun er Danish Crown, der får støtte i Vestre Landsret, for Forbrugerrådet Tænk har anmodet om at biintervenere i sagen som en del af anklagerholdet.

Til Børsen siger rådets formand, Anja Philip, som begrundelse:

“Vi mener, at vi kan komme med vægtige udsagn og indlæg fra et andet perspektiv end erhvervsorganisationerne. Sagen er helt i tråd med vores arbejde for forbrugerne, og det er helt afgørende at få stoppet greenwashing, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling.” 

Marc Malmbak Stounberg fra Sirius Advokater, der fører sagen for de grønne NGO’er, skriver til K-NEWS, at det har stor betydning, at Forbrugerrådet har anmodet landsretten om at indtræde i sagen, idet de repræsenterer mere end 90.000 forbrugere.  

”Forbrugerrådet har omfattende specialviden om forbrugerforhold, så der er ingen tvivl om, at vores argumenter får ekstra vægt, når Forbrugerrådet erklærer sig enig i vores synspunkter.” 

”Det er to relativt små NGO´er, som er oppe imod en af Danmarks største virksomheder og to af Danmarks mest magtfulde lobbyorganisationer. Så det er en klassisk David mod Goliat-situation. Det er det stadig, men med Forbrugerrådets indtræden i sagen er det trods alt blevet lidt mere lige,” skriver han.   

Danish Crown skriver om Forbrugerrådet Tænks anmodning, at det er helt fint, at de går ind i sagen.

“Det vigtigste for Danish Crown er, at vi fremover bliver bedre til at give forbrugerne et bæredygtigt valg. Derfor har vi også foreslået, at der indføres et statskontrolleret klimamærke, så forbrugerne får de bedste forudsætninger for at træffe et valg på et oplyst grundlag.” skriver Danish Crowns kommunikationsdirektør, Astrid Gade, i en e-mail til Børsen. 

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak