06/02/2022 - Sportsjura

Advokaten der var med til at gøre en dansk løve til en tysk ulv


Frederik Bruhn er en af de advokater, som fodboldklubber, -spillere og deres agenter bruger, når der skal forhandles kontrakter på plads med store europæiske klubber. Og der skal springes til, når det gælder - som i den weekend, hvor Jonas Wind skulle sikres bedst mulige vilkår i tyske VfL Wolfsburg.

Advokaten fra DAHL har givet et længere interview til os om den hektiske sidste weekend og giver et indblik i jobbet som sportsadvokat, og hvad man skal være opmærksom på lige fra den indledende kontakt, igennem forhandlingerne og til det endelige blæk på kontrakten.

Tekst: Caroline Marie Widell


Billedet: Jonas Wind i front med Frederik Bruhn lige bag sig, der igen står side om side med Winds spilleragent Casper Grønn. De tre samt Winds familie var med på den kontraktindgående rejse til Tyskland. (Privat foto)

 

For en uge siden, mandag den 31. januar, lukkede januar-transfervinduet. Så inden mandag skulle det gå stærkt

Når det drejer sig om handel med fodboldspillere, er der kun to tidspunkter om året, hvor transfervinduet er åbent, og der bliver forhandlet klubberne imellem. Der er store pengebeløb på spil for både klubber, spillere og agenter.

Det lykkedes, inden vinduet lukkede, for fodboldklubberne FC København og VfL Wolfsburg fra Tyskland at blive enige om et salg af Jonas Wind - angribertalentet på 190 cm og 22 år, fast mand på seniorherrelandsholdet det sidste halvandet år og før det på diverse ungdomslandshold.

En spillerhandel på over 100 millioner kroner afsluttet for en uge siden.

Der er stadig meget, branchen kan lære, men det er blevet væsentligt mere professionelt, og der er blevet væsentligt flere penge i sport, end der var, dengang jeg startede

 

Advokat Frederik Bruhn:

”I en sag som denne er forløbet det, at spillerens agent varsler mig om, at der er mulighed for, at en tysk klub ønsker at købe 22 årige FCK-spiller Jonas Wind, og at FCK måske accepterer. Min klient er her spilleragenten, som er People in Sport, og som er en af Skandinaviens største agentvirksomheder. Som agent for en spiller er der mange opgaver, som for eksempel løbende at være sparringspartner og medvirke til at planlægge hans karriere. Under en kontraktsforhandling om et klubskifte er det agentens opgave at få den bedst mulige kontrakt for spilleren. Både økonomisk og i forhold til andre vilkår. Og det er her, at jeg som advokat bistår agenten, og derved kæmper jeg jo også spillerens sag ved at få de bedst mulige vilkår for ham.”

Spillerkontrakten skal være underskrevet og indsendt via TMS (Transfer Matching System) til det relevante fodboldforbund, inden transfervinduet lukker, således at der kan udstedes et spillercertifikat. Det, som gør spilleren berettiget til at spille for den købende klub.

Det sker af og til, at spillerne og den nye klub ikke bliver enige om en aftale, selv om de to klubber i princippet er enige om en transfer.

Det er to parallelle forløb – et mellem de to klubber og et mellem den købende klub og spilleren. I sidste ende kan de to klubber godt blive enige uden, at spillerkontrakten kommer på plads. Men typisk er der tæt dialog mellem sælgende klub og spillerens agent, således at der løbende sker en forventningsafstemning.

 

Forhandlingerne går i gang

Lørdag formiddag, to dage inden transfervinduet lukker, vidste Frederik Bruhn stadig ikke, om aftalen ville blive en realitet. Forhandlingerne mellem klubberne foregår i hemmelighed, men når en aftale er lige ved at være i hus, skal der arbejdes hurtigt – uanset hvad advokater, agenter og spillere ellers har på programmet.

Jonas Wind var i første omgang med i FCK’s trup til en træningskamp mod FC Flora Tallinn Lørdag kl. 13, men så sker det, at han bliver taget ud af truppen, hvilket tyder på, at klubberne er ved at blive enige om købesummen med videre. 

”Dette får jeg at vide af agenten, så jeg ryddede kalenderen, og forberedte mig på en masse arbejde”, siger Frederik Bruhn og ganske rigtigt, så modtog han senere på lørdagen udkast til kontrakterne fra Jonas Winds agent.

”Det var primært spillerkontrakt, og så den agentaftale, som også skal på plads som led i aftalen. Der er mange sider og mange bilag, og selv om en del af de mange sider udtrykker sædvanlige standarder, skal de alligevel gennemgås grundigt. Dels for at sikre, at spilleren får den bedst mulige kontrakt, men også for at sikre, at formuleringerne er præcise og ikke kan danne grundlag for tvivl. Og endelig skal juraen jo være i orden. Det er overraskende, hvor mange fodfejl der begås i disse situationer på grund af manglende kendskab til de særlige fodboldregler."

Man skal passe på ikke at specialisere sig i et eller andet nicheområde fra dag ét

 

Natten til søndag sendte Frederik Bruhn kontrakterne med sine kommentarer retur til Wolfsburgs advokat. Herefter var næste skridt i forhandlingerne, at Frederik rejste til Wolfsburg i Tyskland sammen med Jonas Wind og agenten. Med var også spillerens forældre og brødre, som det kan ses på billedet i artiklens top.

”Straks efter ankomsten med et lille privatfly til Wolfsburg, blev Jonas Wind kørt til lægetjek, hvilket er et standardkrav fra den klub, der skal købe, så de kan sikre sig, at spilleren er sund og rask og uden skader. Imens mødtes agenten og jeg med klubbens sportsdirektør og deres inhouse advokat til forhandling af kontrakten.”

På grund af tavshedspligt og klientfortrolighed kan advokaten ikke fortælle meget om, hvordan forhandlingerne forløb, men Frederik Bruhn fortæller dog med et smil, at det er en kæmpe fordel under sådanne forhandlinger, at han har en så stor personlig interesse i fodbold og bruger meget af sin tid på at se, læse og diskutere fodbold.

”Fordi fodbold altid har fyldt så meget i mit liv, har jeg ekstra meget passion for branchen - jeg ved, hvem der er hvem, kender fodboldhistorien og de seneste nyheder. Under forhandlingerne kan jeg bidrage med meget andet end rene juridiske input, hvis der er brug for det. Jeg vælger at tro, at det er med til at gøre mig bedre til mit arbejde, fordi jeg kender branchen og dens mekanismer på godt og ondt. Jeg er stolt over at kunne hjælpe mine fodboldklienter, så de opnår de bedst mulige resultater, men det er også meget tilfredsstillende, at jeg samtidig er med til at skabe bedre juridiske rammer i fodboldverdenen og på den måde kan bidrage til dens professionalisering."

 

Aftalen falder på plads

Efter flere timer i forhandlingsrummet lykkedes det at lande en aftale med Wolfsburg efter, at de to advokater har udvekslet flere versioner af kontrakterne.

”Parterne prøver naturligvis hinanden af, og her understøtter jeg min klient bedst muligt. Særligt i forhold til, hvad der kan lade sig gøre i forhold til fodboldens særlige regler, og her er viden og juridisk snilde vigtigt. Jeg er sikker på, at Jonas Wind og hans familie syntes, at det tog lang tid at komme i mål, men alt gik helt efter bogen, og det endte med et godt resultat – også juridisk.” konkluderer fodboldadvokaten.

Hvad er så indholdet i en kontrakt for en fodboldspiller, og hvilke juridiske områder berøres? Hvad kan Frederik Bruhn fortælle?

Typisk anvendes standardspillerkontrakter til ansættelse af fodboldspillere i udlandet. Men det ændrer ikke ved, at der er en række individuelle vilkår, der skal forhandles på plads, og man skal kende til, hvorledes for eksempel release clauses, bonusbestemmelser og sell-on clauses udformes. Hos DAHL er der investeret i at udvikle nye standardkontrakter og klausuler inden for fodbold og esport - kontrakter som er et beslægtet område.

”Fejl og uklarheder i sådanne kontrakter ses ofte i forbindelse med bonus og options-bestemmelser. For eksempel hvor de betingelser, der skal føre til, at en spiller får en bonus. Hvis de ikke er beskrevet godt nok, så kan spillerne gå glip af mange penge. Eller hvis vilkårene for, hvornår en agent skal have sit vederlag, er uklare, eller endnu værre, hvis aftalen er i strid med FIFAs regler. Så er der risiko for, at aftalen ikke kan håndhæves i fodboldverden eller danner grundlag for en tvist, som i sidste ende skal afgøres ved den internationale sportsdomstol, CAS. Og det er der jo ikke nogen, der ønsker”.

Ud over at kende reglerne gælder det også om at kende fodboldverdenens sædvaner og kutymer.

”Primært er det FIFAs regler, grundlæggende ansættelsesret og immaterielle rettigheder samt knowhow om branchen, der er vigtigt, når en sådan aftale skal forhandles. Der er mange regler for, hvad man må aftale, og hvad man ikke må aftale. FIFA ønsker via sine regler bl.a. at sikre spillets integritet, og at der ikke er udefrakommendes interesser, der fremmes på bekostning af de primære fodboldaktører. Der kan man godt brænde fingrene, hvis man ikke kender reglerne.”

Selvom Frederik Bruhn i almindelighed sætter sin lid til, at FIFA har styr på, at deres regler ikke er i strid med EU-retten, så er han også opmærksom på, at det med at brænde sig kan ske:

”Som jeg forstår det, er der lige pt. en verserende sag, som går på, at FIFA udstikker nogle nye regler for spilleragenter, som blandt andet indebærer loft på, hvor meget agenter må tjene, når de repræsenterer spiller og klubber.”

Jeg har formået at vækste mit arbejde med sport fra cirka 10 % af mine opgaver til cirka 35-40%

 

Og Frederik Bruhn fortsætter.

”Jeg er ikke ekspert indenfor EU-ret, men jeg har forstået, at den tyske spilleragentforening har indledt en retssag i Tyskland mod FIFA, om at denne regel er i strid med EU-retten. Det kan være et problem, hvis en privat forening, som FIFA må betegnes som, laver regler, der er i strid med EU-lovgivningen."

Og det er ikke kun uafklarede verserende sager, der skaber bevidstheden om, at aftaler og jura med forskellige afsendere kan karambolere, som Frederik Bruhn pointerer.

"Der er jo et klassisk eksempel fra fodboldhistorien, hvor EU-domstolen tilsidesatte fodboldens regler som værende i strid med EU's grundlæggende regler. Det, der blev den berømte Bosman- dom (C-415/93, red.), og som var revolutionerende i forhold til arbejdskraftens frie bevægelighed. Denne dom er nok den enkeltstående begivenhed i fodboldhistorien, som har haft størst betydning for moderne professionel fodbold – og et eksempel på, at juraen er afgørende også set med kommercielle briller.”

 

Tilbage til forhandlingerne i Tyskland

Som bekendt blev aftalen underskrevet af alle parterne inden transfer-tidsfristens udløb, og Jonas Wind blev dermed ulv i Wolfsburg i stedet for dansk løve - noget som måske kan gøre lidt ondt på inkarnerede FCK-fans, fordi den hjemlige ærkerival FC Midtjylland også har en ulv som logo.

Efter at blækket var på kontrakten fortæller Frederik Bruhn, at stemningen naturligvis var god:

”Da vi havde en færdig kontrakt, var alle interesserede i at komme ud og betræde græsset på Jonas’ nye hjemmebane, Volkswagen Arena. Personligt bruger jeg meget tid på at besøge fodboldstadions rundt omkring i verden, så det var en stor oplevelse at komme ind på banen fra spilleindgangen. Det plejer jeg jo trods alt ikke.”

Wolfsburg havde til om aftenen booket et bord til dem på en italiensk restaurant. Her fejrede den danske delegation Jonas’ nye kontrakt oven på en vellykket og lang forhandlingsweekend og -dag.

”Det er jo også her, du kommer tættere på din klient. Og så hjælper det lidt, når man som jeg elsker at tale fodbold. På sådan et døgn er 14 timer gået udelukkende med fodboldsnak. Det er ret meget på en dag, sådan ser en normal dag på kontoret desværre ikke ud.”

FrederikBruhn+Wind

Billedet: Frederik Bruhn med Jonas Wind og dennes nye klubtrøje efter underskriften på aftalen med Wolfsburg var på plads  (privat foto)

 

Sportsadvokat har altid været drømmen

Frederik Bruhns juridiske karriere startede som fuldmægtig i 1998 hos Bech Bruun, og på det tidspunkt var sport ikke så professionaliseret i Danmark, som det er i dag. Særligt inden for de seneste otte til ti år har Frederik brugt meget tid på at dyrke fodboldens regler, særligt med fundament i dem fra FIFA. Og Frederik har deltaget i en række internationale konferencer om sport og særligt fodboldjura og læst en del litteratur. Senest har han også bidraget med indhold til fagbogen ’Entertainmentretten’, som anvendes til undervisning på universitetet.

Folk i branchen ved, hvem han er, og han holder kontakten med rigtig mange klubber og interessenter i fodboldverden, også internationalt. Det tager tid at sætte sig ind i den verden og holde sig opdateret, fortæller han.

”Der er stadig meget, branchen kan lære, men det er blevet væsentligt mere professionelt, og der er blevet væsentligt flere penge i sport, end der var, dengang jeg startede. Der var ikke nogen forretning i sport dengang. I dag kan man heller ikke helt leve af kun at lave juridisk arbejde med sport. Jeg har formået at vækste mit arbejde med sport fra cirka 10 % af mine opgaver til cirka 35-40%, og jeg arbejder meget intenst med esport og de mange nye kontrakttyper, der kommer ud af denne disciplin. Men min interesse for sportsret udspringer af, at jeg har en stor passion for fodbold, og når man ikke er god nok til at selv at begå sig på højeste niveau på grønsværen, så må man gøre det næstbedste, som er at arbejde med den juridiske og kommercielle del af fodbolden. Og hvis ikke jeg skulle være advokat, så ville jeg nok gerne arbejde som inhousejurist hos en fodboldklub eller et stort agenthus. Jeg mener, at jeg gør mit til at bidrage til, at fodboldverdenen bliver et bedre sted ved at sørge for, at der bliver indgået nogle ordentlige kontrakter. Det synes jeg er fedt.”

Til andre som skulle have et ønsker om at kombinere en passion for et specielt område med arbejdet som advokat, så deler Frederik Bruhn gerne ud af de erfaringer, han har samlet op på sin vej:

”Hvis man skal blive en rigtig god fodboldadvokat, så er det min overbevisning, at man skal starte med at blive en rigtig god advokat. Man skal passe på ikke at specialisere sig i et eller andet nicheområde fra dag ét. Sådanne forhandlinger, som dem jeg havde med Jonas Wind, er ikke kun sportsjura. Det handler også om at have en grundlæggende fornemmelse for, hvordan det er at være advokat, og hvordan man skal navigere i nye situationer. Det er jo et håndværk, der skal læres.”

Som en ægte fodboldfan har Frederik også en favoritklub og til spørgsmålet, om han kunne tænke sig en dag at få lov til at arbejde med den, er svaret klart.

”Jeg er selv stor Manchester City fan og har altid været det, lige siden bandet Oasis begyndte at gå rundt i klubbens trøjer en gang i 90’erne, og det kunne selvfølgelig være den ultimative drøm en dag at få lov til at lave en kontrakt mellem en dansk spiller og Manchester city.”

FrederikBruhn

Frederik Bruhn, DAHL Advokatpartnerskab (PR foto)

Jeg ved, hvem der er hvem, kender fodboldhistorien og de seneste nyheder. Under forhandlingerne kan jeg bidrage med meget andet end rene juridiske input, hvis der er brug for det. Jeg vælger at tro, at det er med til at gøre mig bedre til mit arbejde

 

ANDRE SPORTSRELATEREDE K-NEWS-ARTIKLER:

For eksempel om fodboldspilleren, der blev skadet, og så blev han advokat.

Advokaten for hvem sport er jura.

Den juridisk dødfødte europæiske Superleague.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak