08/06/2022 - Klimaret

Klima-kammer-advokaten


Klimaret er for alvor rykket ind hos landets største advokatkontor, der udover at have fået sin første klimaretspartner også har fokus på at etablere klimaret som selvstændigt retsområdet.

Tekst og foto: Rasmus Lehmann Hylleberg


Advokat og partner hos advokatfirmaet Poul Schmith ved Forvaltningskonferencen 2022 i Aalborg

Er klimaret det nye sort?

Det mener man hos advokatfirmaet Poul Schmith, der lagde for land på dette års forvaltningsretskonference i Aalborg med en keynote om netop udviklingen inden for klimaret.

Her kom partner Sune Fugleholm bl.a. ind på, hvordan man hos advokatfirmaet har oprettet klimaret som speciale og også, at man har ansat en dedikeret klimaretspartner, nemlig Line Berg Madsen.

IMG_7909-2

Fra talerstolen på scenen fortalte Sune Fugleholm bl.a. hvorfor det er vigtigt at anskue klimaret som selvstændigt retsområde. For som det er nu dækker klimaretten alt fra miljø-, energi-, offshore-, forsynings- og transportret.

”Ambitionsniveauet er rimelig lavtstrygende – vores påstand er, at klimaret fortjener at være et selvstændigt retsområde på linje med andre retsområder. Det er måske ikke et kontroversielt budskab – men man kan måske spørge hvad konsekvensen er ved det, hvis det er et selvstændigt retsområde, set i et større perspektiv på samfundsplan.”

 

Den grønne bølge

Da vi på K-NEWS tilbage i 2017 i vores podcast 'Magtens Tredeling' diskuterede klimaret og potentialet herved, lød det fra partner hos DLA Piper Line Marie Pedersen, at hun ikke mente, at klimaretten ville blive et stort specialeområde i den juridiske verden, men at det nok kun ville være de store huse, der ville have mindre enheder, der arbejdede med det her.

Men fem år er gået siden da, og både en ny regering, en massiv dagsorden fra EU og et øget folkeligt fokus på klimaet har båret klimaretten i en helt anden retning.

For klimaret har vokseværk. På dette års forvaltningskonference i Aalborg har arrangørerne dedikeret et helt 'spor' til kun at handle om klimaretlige problematikker. Og netop skiftet i hvordan man ser på klimaretten er også noget, som Sune Fugleholm genkender, fortalte han fra talerstolen.

IMG_7887-2

"For år tilbage var vi nok mange der havde det sådan, at klimaet ikke var noget der skulle reguleres gennem domstolene. Det var udelukkende et politisk område. Sådan er det ikke mere".

Med klimakrisen følger en masse problemstillinger, som er relativt nye i retlig sammenhæng. F.eks. diskussionen om skadevolderprincippet, altså hvem skal betale og/eller gøres ansvarlig for skaderne på klimaet.

Men også de mere menneskeretlige aspekter er blevet nærværende, når man snakker klimaret. Bl.a. hele spørgsmålet om grundrettighedsbeskyttelse. 

Her fremhævede Sune Fugleholm sagen om de seks portugisiske børn, der har stævnet 33 europæiske lande herunder Danmark for brud på deres menneskerettigheder i relation til deres manglende beskyttelse af klimaet. En sag som vi på K-NEWS skrev om tilbage i 2020, da sagen blev forelagt Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Sagen afventer fortsat afgørelse.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak