08/06/2022 - Reportage

Tips og tricks til retssagsprøven 


På årets første sommerdag slog Djøf Advokat dørene op til Arbejdsretten på Sankt Annæ Plads til en ekstraordinær bogreception i forbindelse med lanceringen af deres nye bog 'Retssagsprøven – En guide til gennemførelsen af den praktiske prøve i retssagsbehandling'. K-NEWS var med blandt publikum, der var kommet for at fejre udgivelsen og for at blive klogere på de største ’do’s and dont’s’ inden for procesførelse og retsledelse fra en dommers perspektiv.

Tekst og foto: Sara Moss Hesse


Billedet: Formand for Djøf Advokat, Rasmus Thingholm, der fortæller om formålet med den nye bog og om retssagsprøver generelt. 

”Bogen skal fungere som et ’hands on’, praktisk værktøj til de af vores medlemmer, der ikke går i retten så ofte og har behov for en introduktion til det at gå i retten som advokat. En bog, som kan tage tingene lidt ned på jorden og forklare, hvad retssagsprøven går ud på, og hvad der forventes af prøvekandidaten. Og så bidrager den selvfølgelig også til advokatuddannelsen, hvor bogen er en del af det samlede pensum,” fortæller formand for Djøf Advokat, Rasmus Thingholm om den nye bog 'Retssagsprøven – En guide til gennemførelsen af den praktiske prøve i retssagsbehandling', som blev udgivet af Djøf Advokats bestyrelse i onsdags.

 

En bog om den gode procesførelse

Formand for Djøf Advokat, Rasmus Thingholm, byder velkommen til de fremmødte i Arbejdsretten med et smil og et udtryk i øjnene, der indikerer, at han har glædet sig.

Han sætter sig på en stol i midten af lokalet foran kameraerne, der transmitterer begivenheden til alle dem, der følger bogreceptionen hjemmefra, og med sin tale foran sig. Det store maleri med grønne, blå, gule og lyserøde farver samt de ni dommerstole fungerer som baggrund for aftenens oplæg.

Rasmus Thingholm indleder sin tale med at fortælle om den bog, hele eventet drejer sig om. Bogen er en videreførelse af et hæfte fra 2014, hvor advokatfuldmægtige kan søge råd og vejledning forud for deres retssagsprøve. Med udgivelsen er bogen også ajourført med ændringerne i retsplejeloven.

Og som Rasmus Thingholm selv siger, da jeg, K-NEWS' udsendte, spørger ham ind til behovet for bogen:

”Jeg kan huske fra min egen retssagsprøve, at jeg selv var lidt usikker på, hvad der blev forventet af mig, nu hvor jeg aldrig havde ført en sag ved domstolene før. Så det med at have en bog i ens taske, som indeholder mange praktiske fifs til, hvad der er en god idé at gøre, og hvad skal man prøve at undgå - et støtteværktøj – er rigtig godt,” fortæller han og tilføjer, at bogen er blevet til i samarbejde med en række advokater:

”Nu har vi så prøvet i vores nye bog at gøre det endnu mere konkret og inddrage nogle flere dygtige medlemmer af Djøf Advokat, som er vant til at føre sager ved domstolene.”

Ifølge Rasmus Thingholm skal bogen være et værktøj til dem, som ikke så ofte går i retten, og det behøver ikke være en tung faglig bog på flere 100 sider – den skal være letlæselig og kunne anvendes i praksis.

”Advokatsamfundet har også udgivet en meget brugbar vejledning, de kalder ’Den gode proces’. Og den dækker nok lidt bredere og er lidt mere udfyldende i forhold til, hvad skal man kunne, når man går i retten i almindelighed, hvorimod vores bog er lidt mere nede på jorden og også indeholder afsnit om kravene til retssagsprøven. I stedet for at læse 150-200 sider i en lærebog, hvor der er alle mulige fodnoter og teoretiske diskussioner for advokater, der går i Højesteret en gang om måneden, så er vores bog et mere ’hands on’, praktisk værktøj,” siger Thingholm.

Billede retsagsbog

Billedet: den netop udgivede bog 'Retssagsprøven – En guide til gennemførelsen af den praktiske prøve i retssagsbehandling' 

Men det er ikke kun bogen, som Rasmus Thingholm anvender lejligheden til at tale om. Han har nemlig også et andet klart budskab: advokatfuldmægtige skal tættere på virkelighedens retssager, når de aflægger deres endelige retssagsprøve. Dette kan du læse mere om i hans blogindlæg på K-NEWS her.

 

Retssagers største do’s and dont’s

Efter sin tale overlader Rasmus Thingholm ordet til præsident for Højesteret, Thomas Rørdam, der med sin indtræden med det samme får folk til at finde papir og blyant frem. Interessen for den viden, som den erfarne højesteretspræsident skal til at dele ud af, er ikke til at tage fejl af.

Thomas Rørdam skal tale om sagsforberedelse og procedure i retssager og om de vigtigste ting at huske under hovedforhandlingen. Der er mange tips og tricks under Rørdams oplæg, som slutter med en spørgerunde, hvor alle har mulighed for at stille højesteretspræsidenten spørgsmål – en mulighed, som de fremmødte i høj grad benytter sig af.

I naturlig forlængelse af Thomas Rørdams oplæg, er det landsdommere i Østre Landsret, Annette Dam Ryt-Hansen og Tine Egelund Thomsens, tur til at tale. De har begge mange års erfaring med afholdelse af retssagsprøver, og i deres oplæg har de fokus på, hvad der er de største do’s and dont’s, når det kommer til selve prøven. Salen suger informationen til sig, når de to erfarne dommere kommer omkring temaer som afbrydelser under forelæggelsen, mundhuggeri, kunstpauser, ’at lave selvmål’ og alt for lange ekstrakter.

Da klokken nærmer sig ni, bliver der takket af, og alle de fremmødte flokkes ud i foyeren, hvor de kan tage en fysisk bog med hjem.

Den nye bog kan ikke købes, men den uddeles løbende gratis til medlemmer af Djøf Advokat som en gave i forbindelse med arrangementer og andet.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak