27/10/2020 - Retssikkerhed

Ny rapport: Danskerne har glemt retshjælpskontorerne og advokatvagterne


En ny rapport fra SDU viser, at adgangen til retshjælp i hele landet er betinget af den enkelte borgers mentale og sociale ressourcer. Projektet viser, at mange danskere slet ikke fremhæver retshjælpskontorer som steder, hvor de vil søge hjælp. 

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg


Når hjælpen er nær, er borgerne mere tilbøjelige til at opsøge den.

Sådan lyder en af hovedkonklusionerne i første rapport i et nyt forskningsprojekt om retshjælp fra SDU, som vi her på K-News kunne fortælle om tilbage i maj.

Retshjælpsprojektet har undersøgt borgeres adgang til retshjælpskontorer og advokatvagter i Region Syddanmark, og ifølge rapporten foretrækker mange borgere at søge hjælp hos kommuner, læger eller andre fagpersoner frem for retshjælpskontorerne. Samtidig slår rapporten fast, at det fortrinsvis er de ressourcestærke borgere, der opsøger den juridiske bistand via retshjælpen.

”Retshjælpsprojektets resultater viser entydigt, at jo flere ressourcer, mentale såvel som sociale og fysiske, den enkelte borger har, jo større sandsynlighed er der for, at vedkommende vil opsøge og få adgang til hjælp og juridisk bistand”, forklarer Ole Hammerslev, der er professor i retssociologi ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet og leder af forskningsprojektet.

Han henviser til, at selvom der er et øget behov for juridisk retshjælp i Danmark, så er jurister ikke de første fagpersoner, som borgerne henvender sig til, når de har brug for hjælp.

”Det er tydeligt, at velfærdsstatens udvikling og velfærdsstatslige forandringer medfører et øget behov hos borgerne for hjælp til at få løst deres problemer. Velfærdsstatens rolle kan derfor ikke understreges nok, når vi skal forstå borgernes veje til hjælp. Samtidig er deres veje til hjælp og retshjælp i høj grad påvirket af fagpersoner, som borgerne har tillid til, og fagpersonerne er typisk
ikke jurister”, fortæller Ole Hammerslev.

Forskningsprojektet er finansieret af Syddansk Universitet og Østifterne. Projektet relaterer sig desuden direkte til FN's Verdensmål 16, der bl.a. handler om at fremme borgernes retssikkerhed.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak