20. februar 2020 - Artikel

Ny strategi for udvikling af kunstig intelligens i EU åbner døren på klem for brug af ansigtsgenkendelse


Stik imod forventningerne og hvad EU-kommissionen tidligere har skitseret, åbner Margrethe Vestager med en ny strategi for udviklingen af kunstig intelligens døren på klem for brug af ansigtsgenkendelse. 

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg. Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com


EU vil ikke forbyde kunstig intelligens til brug i udviklingen af værktøjer til ansigtsgenkendelse. Sådan lyder det i EU-kommissionens seneste udspil til digital strategi, der skal få Europa med frem i bussen, når det kommer til teknologisk udvikling. I januar kom det ellers frem, at der i de oprindelige tanker bag strategien lå et forbud mod brug af kunstig intelligens til ansigtsgenkendelse. Men i stedet vil Margrethe Vestager invitere til en bred debat om emnet, så de europæiske lande for mulighed for at komme på forkant med de etiske og forretningsmæssige overvejelser i relation til teknologien.

”Vi ønsker, at enhver borger, enhver medarbejder og enhver virksomhed skal have en rimelig chance for at høste fordelene ved digitaliseringen", siger Margrethe Vestager i en officiel udtalelse fra Kommissionen.

 

Lempelige regler i øst og vest lægger pres på EU

Ansigtsgenkendelse har været til massiv debat både i Danmark og internationalt set de sidste par år. Tilbage i juni kunne fodboldklubben Brøndby IF berette, at de nu vil fange ballademagere ved brug af ansigtsgenkendelse på stadion. Initiativet mødte ros for på den måde at skabe sikkerhed på stadion, men andre steder har udviklingen og implementeringen af ansigtsgenkendelse mødt massiv kritik.

Senest indgik Facebook i januar et forlig på 500 mio. USD for ulovlig indsamling af biometrisk data via brugernes billeder på platformen til udvikling af ansigtsgenkendelse og heraf profilering til markedsføringsbrug. 

Den fremlagte strategi fra EU-kommissionen kommer på et tidspunkt, hvor både USA og Kina satser massivt på udviklingen af kunstig intelligens. Tilbage i januar kunne den amerikanske regering præsentere sine tanker om et nyt regulatorisk miljø, der i sin helhed går ud på lempe reglerne så vidt muligt, så udviklingen ikke kvæles. Og mod øst satser Kina stort på udviklingen kunstig intelligens, og her har man allerede flere steder tiltag, der bl.a. via ansigtsgenkendelse kategoriserer borger i såkaldte 'social credit'-systemer.

EU-kommissionens nye strategi forholder sig dog ikke ligeså lempeligt til reguleringen af teknologien, for man anerkender, at der uden regulering kan ske højrisikable udviklinger, der kan true den enkelte borgers privatliv. Men det betyder ikke, at udviklingen af teknologien skal forbydes alle steder.

”Selvom brugen af ​​ansigtsgenkendelse til biometrisk identifikation i dag generelt er forbudt og kan kun bruges i ekstraordinære, behørigt begrundede og forholdsmæssige sager underlagt beskyttelsesforanstaltninger og baseret på EU-lovgivning eller national lovgivning, ønsker Kommissionen at indlede en bred debat om, hvilke omstændigheder, hvis nogen, der kan retfærdiggøre sådanne undtagelser, ”står der i strategien.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak