10. maj 2022 - Abortrettigheder

Tech-virksomheder står helt uforberedte, hvis højesteret annullerer Roe v. Wade


Uklarheder om hvordan data, der bliver indsamlet via de sociale medier, kan bruges i retssystemet i USA, vækker debat. Debatten ruller i forbindelse med den eventuelle ophævelse af Roe v. Wade.

Tekst: Cecilie Uhre


Billedet: To shutterstock-billeder.

 

Hvis den amerikanske højesteret vælger at trække Roe v. Wade tilbage og dermed lader abortlovgivning være op til hver enkelt stat, står tech-virksomheder i et stort dilemma, som de langt fra er forberedte på. Det skriver netmediet WIRED.

En amerikansk kvinde fra Mississippi blev i april 2017 tiltalt for uagtsomt manddrab på et foster, som hun aborterede på et hospital. Anklageren brugte hendes søgeshistorik og hendes online-køb af medicinen misopristol, der blandt andet kan bruges til at forårsage abort, som bevis på, at hun havde dræbt fosteret.

Flere politikere, aktivister, akademikere og advokater har, i lyset af det lækkede dokument fra USA’s højesteret omkring annullering af Roe v. Wade, udtrykt bekymring til netmediet WIRED for, at vi i fremtiden vil se flere af den slags sager. Og tech-virksomhederne er ikke klar til de dilemmaer, de vil møde, i et post Roe-Amerika, skriver WIRED.

 

De uforberedte

”De (læs. tech-virksomhederne) er ikke tæt på at være forberedt på, hvad der kommer til at ske,” siger Albert Fox Cahn, der er administrerende direktør for The Surveillance Technology Oversight Project, til WIRED.

Selvom de fleste store tech-virksomheder som Google, Meta og Amazon siger, at de ikke sælger brugerdata, så bliver de naturlige mål for efterforskere, der er i gang med at føre en sag. Netop fordi de indsamler og opbevarer så meget information om deres brugere, er et af argumenterne i artiklen.

Og uanset hvad virksomhederne, datahøsterne, siger om hvad de gør og ikke gør, så blev det i april måned påvist i Motherboard, et andet journalistisk techmedie, at det var muligt at købe sig til locationdata om folk, der havde besøgt abortklinikker. Data, der kunne købes på det åbne marked.

Duke Law School-underviser Jolynn Dellinger, som er specialiceret i dataetik, siger, at det er den slags data, som politi og anklagemyndigheder kan bede om at få udleveret med ny abortlovgivning i hånden, og som de kan bruge til at bygge en sag.

Og det rejser de store etiske dillemaer.

Førnævnte Albert Fox Cahn siger den enkle løsning.
”Den nemmeste måde for virksomheder at undgå at overholde lovlige forespørgsler på data er ved ikke at opbevare brugerdata,” som WIRED citerer ham for.

Han fortæller også, at han har noteret, at Google har modtaget et stigende antal henvendelser på geofence-anmodninger, som viser alle brugere som er samlet et specifikt sted på et specifikt tidspunkt. I 2020 var 25 % af de anmodninger, Google fik fra de amerikanske myndigheder, anmodninger om geofenced data.

 

Ikke kun historik og lokation

Men i artiklen på WIRED er det ikke kun dilemmaer om brugerlokation og online købshistorikker, som tech-virksomhederne og deres brugere skal tage stilling til i en mulig fremtid uden en føderal abortlovgivning.

For ifølge forfatter, Robin Marty, der har skrevet en ny håndbog til et post-Roe Amerika og også er driftsdirektør på West Alabama Women’s Center, er der også god grund til bekymring i forhold til sociale medier, og hvordan de vil respondere på kriminalisering af abort i nogle stater.

Marty frygter nemlig, at de sociale medieplatforme vil være mere aggressive i deres beslutninger om at fjerne indhold relateret til emnet.

Også Albert Fox Cahn siger til WIRED, at sociale medier nok kommer til at moderere mere på området for på den måde at redde sig selv fra hovedpinen med, hvor linjen mellem hvilket slags indhold, der måske er ulovligt i nogle stater men lovligt i andre, går.

WIRED har både forsøgt at kontakte Uber, Lyft, Google, Amazon, Apple og Twitter for at få en kommentar. Ingen af virksomhederne er vendt tilbage.

Samtidigt har de også forsøgt at række ud til Instagram, Facebook, Amazon og Twitter for at spørge, om en eventuel ulovliggørelse af abort og kriminalisering vil have indflydelse på den måde, de modererer indhold på deres platforme. Heller ikke her har WIRED fået svar.

På K-NEWS kan du læse hele historien bag Roe v. Wade og om, hvordan den i efteråret allerede blev udfordret i delstaten Texas, her.

Du kan også i en af vores ældre artikler fra 2018 læse om en af de legaltech-virksomheder, der har stor succes med netop at understøtte advokater med at bruge data som beviser mod tiltalte i forskellige retssager i USA. Den kan du læse her.

Del denne artikel

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak